bodyscan fiets

Bodyscan - Lichaamsmeting en zitpositie

Ergonomie en fietsen

Bij FIETSPLUS Cornelis staat u centraal! Met ons unieke bodyscan systeem meten wij nauwkeurig uw lichaamsbouw. Met deze informatie stellen we vervolgens de perfecte fiets samen. Rug- of zadelpijn en andere onnodige ongemakken zijn dan verleden tijd.

Het leveren van maatwerk, maakt het verschil. Dit is wat ons onderscheidt, ten opzichte van de concurrentie.

lichaamsmeting

Fiets- en lichaamsmeting

In drie stappen naar de ideale fiets.

ergonomie fietsen 002Een fiets die bij je past, is waar wij naar streven. Dankzij talrijke ervaringen en door het verkrijgen en geven van trainingen, zijn we uitgegroeid tot ergonomie specialisten waarvan er niet veel zijn in de fietsenbranche. Hiervoor moet je niet de fiets begrijpen, maar de mens. De fiets komt bij ons in een later stadium.

Het eerste wat wij moeten weten is welke lichaamsgeometrie u heeft. Er is een diversiteit aan merken en framegeometrie. Uw lichaam heeft ook een geometrie en dat moet gelijk zijn met de geometrie van de fiets. Dit heeft niets te maken met de framemaat. Beter gezegd, framematen bestaan niet. Ze zijn afgeleid van de hoogte van de zitbuis en zeggen niets over een verhouding. Daarom is het de meest onbetrouwbare buis om een maat te bepalen. Wij gaan u de stappen nader uitleggen.

Vaak hebben we te maken met diverse lichaamsklachten zoals:

Rug-, nek- en schouderklachten
Pijn aan de knieën, polsen en/of handen
Zitbeenderen, stuitstaartbeen, schaambeen en prostaatklachten

Voor veel van deze klachten zijn er oplossingen beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat wij alles kunnen oplossen. Sommige problemen zijn van dien aard, dat wij alleen de klachten kunnen reduceren. Helemaal niet meer kunnen fietsen is ook geen optie.

Stap 1: fietsmeting, zithouding en afstelling

De meting:

Eerst doen we een meting van het lichaam met Body Scanning CRM. De meting is belangrijk om inzicht te krijgen in uw lichaamsverhouding.

Uw lichaam wordt op vier punten gemeten:

Lichaamslengte
Borstbeenhoogte
Bekkenkamhoogte
Vuisthoogte

Aan de hand van de vier gemeten punten, hebben wij nu inzicht op uw lichaamsgeometrie. Wat straks belangrijk is om de juiste geometrie van de fiets te kiezen.
De juiste geometrie is het belangrijkste, niet de framemaat.

Eventuele klachten:

Na de meting vragen wij u of er rug- of nekklachten zijn. De klachten nemen wij mee voor het bepalen van de juiste zithouding. U ziet welke vragen er gesteld worden. Er wordt ook gevraagd of er zadelklachten zijn. Een verkeerd zadel kan ook rugklachten veroorzaken. Maar daar komen we later op terug in het hoofdstuk zadelklachten.

Keuze fiets:

Graag willen wij weten in welk soort fiets u geïnteresseerd bent. We passen dit toe in verschillende categorieën, zoals:

Stadsfiets/elektrische fiets
Trekkingfiets
Mountainbike
Racefiets

Keuze zithouding:

Dan volgt de zitpositie. Er zijn verschillende zitposities mogelijk, afhankelijk van de fiets zelf waarop u wilt rijden en het door u gewenste rijgedrag. In de winkel zullen wij u daarin begeleiden. Naargelang de lichaamsklachten, bepalen ook de geprefereerde zitpositie.

Afstelling fiets:

In het laatste deel gaan we de fiets afstellen op uw lichaam. We hebben vier punten op de fiets zoals:

Zadelhoogte (beenlengte)
Zadel terugstand (knie-rotatie)
Afstand zadel/stuur (armlengte)
Stuurniveau (rugpositie)

Om de afstelgegevens op de fiets te realiseren, kijken we niet naar de framemaat. De bedoeling is dat we kijken op welke fiets wij dit kunnen realiseren. Dit is niet afhankelijk van een merk of framemaat, maar wel afhankelijk van hoe de fiets gebouwd is. Wanneer wij dit niet doen, is het oplossen van lichaamsklachten niet mogelijk. Kijk eerst wat bij u past en kies daarna de fiets.

Stap 2: proefrit

Nu is het tijd voor een proefrit. De fiets waarop u gaat rijden is om te bepalen of alles goed aanvoelt. Wij laten u minstens vijftien minuten fietsen. Wanneer u terugkomt, geeft u aan wat u voelt en voeren wij eventuele aanpassingen uit aan de hand van uw wensen.

Stap 3: Aanpassingen

In de derde stap gaan we kijken welke fietsen er nog meer bij u passen. Dit doen wij aan de hand van de fiets waar u op gereden heeft. We kijken dan of de gemeten afstelling gerealiseerd kan worden op een andere fiets. Met deze manier van werken, ziet u gelijk of de fiets wel of niet past of welke aanpassingen wij moeten doen aan de fiets, als dat tot de mogelijkheden behoort.

Belangrijk:

Zoals u leest is het niet makkelijk om de juiste fiets uit te kiezen. Wat u leest op het internet is niet wat u altijd krijgt. Nogmaals, op internet ziet u wat de fiets kan, niet of hij geschikt is voor u.

Dit is de manier waarop wij werken en hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Mocht u al in bezit zijn van een fiets en het gevoel hebben dat u niet goed zit of lichaamsklachten hebt, schroom niet en kom gerust langs of maak een afspraak. U kunt ook een afpsraak maken door naar ons te mailen.